lördag 25 november 2017

Veckobrev v 47

Vecka 47 har passerat i ett rasande tempo.

Jag, Petra, var sjuk måndag-onsdag så för mig blev veckan riktigt kort. Anders och Susanne har tagit hand om era barn när jag var borta.

I tisdags var det höstvandring. Hela skolan gick en runda i Mjölby. Vår klass gick tillsammans med 2C. Vi gjorde ett par stopp längs vägen - ett lekstopp och ett fikastopp. När vi kommit hem igen fick barnen skriva höstdikter tillsammans. De flesta var väldigt nöjda med dagen - några tyckte promenaden var i kortaste laget, medan några få tyckte att den var lite lång. De allra flesta tyckte dock att det var ganska lagom. De verkade iallafall nöjda med dagen! Synd att jag själv missade den...

I onsdags läste barnen för förskoleklass C och D. Både barnen i 3C och 6-åringarna tyckte att det var jättekul! Vi fick gärna komma och läsa för dem igen - och det är klart att vi vill! Det är ju jättenyttigt att träna på att läsa högt!

I torsdags och fredags gjorde vi klart vår stenåldersby. Den är så fin!! Barnen är - med all rätt - sååå stolta och nöjda! Jag lägger lite bilder sist i inlägget här.

Vi har börjat att prata om bronsåldern nu. Forntiden är verkligen ett tacksamt ämne! Det fångar de flesta barns intresse.

I "Nyckeln till skatten" kommer barnen bl.a. att få skriva lite om sin favoritmat. Vi spinner vidare på temat, så skrivuppgiften till läsläxan är att skriva av sitt favoritrecept (efterrätt eller fikabröd). Vill man skriva för hand så gör man det, vill man hellre skriva på datorn så är det också ok - om möjligheten finns och om det är ok för er därhemma. Om man inte har möjlighet att skriva ut det så går det bra att maila det till mig. Det är inte nödvändigt att klistra in det i boken om man inte vill. Däremot ska barnen skriva av receptet, inte kopiera det - det är ju en skrivuppgift. ;) Sedan ska vi göra "Klassens bakbok".
Jag kan också berätta att vi i detalj gick igenom hur man kokar makaroner (Sigge gör ju det i boken) - så det kan ni ju kolla om de minns ifall ni vill ;) (hihi)

I matte har Anders fortfarande lite krångel med Bingel. Han hälsar att barnen gärna får träna på multiplikationstabellerna.

Nästa vecka är det elevråd på tisdag.
På fredag har vi adventssamling i kyrkan.

Ha en fortsatt skön helg!










lördag 18 november 2017

Veckobrev v 46

Den här veckan har det varit barnboksveckan. Vi har läst extra mycket och i slutet på förra veckan hade vi bokprat med Paula. Vi har också lånat böcker som vi ska läsa för 6-åringarna på onsdag. Alla barn kommer att läsa en lättläst bok för en eller två 6-åringar.

I svenskan har vi börjat arbetat med faktatexter. I nästa vecka kommer barnen att få börja forska om ett djur. Vi kommer då att använda iPads eller datorer för att söka fakta.

I SO har vi arbetat för fullt med vår stenåldersby. Det är underbart att se hur kreativa barnen är. Resultatet blir fantastiskt. Jag lägger lite bilder här, även om byn inte är riktigt färdig. Vi ska bl.a. bygga en hage åt våra djur och sätta båtar i sjön. Sen har vi lite mat som ska placeras ut.

Nästa vecka har vi höstvandring på tisdag. Då går hela skolan en runda i Mjölby med lite olika aktiviteter längs vägen. Detta har ni fått mail om. Då är det förstås extra viktigt med bra kläder och skor eftersom vi är ute hela förmiddagen.


En boplats med hus.

 En grotta.

 En boplats med hyddor.

Gravplats med hällkista, dös och gånggrift.

torsdag 9 november 2017

Veckobrev v 45

Då var vi igång igen efter lovet.

Barnen har haft sin första förhör på eng-läxan och det gick jättebra! Om det känns svårt med stavningen så får de skriva som det låter alternativt ta det muntligt med mig eller Susanne. Det viktigaste är förstås att kunna uttala orden, men det är bra att börja träna sig på stavningen också.

Idag har vi haft bokprat med Paula, vår bibliotikarie. Hon berättade om många spännande och roliga böcker - och det var nog många som blev sugna på att läsa flera av dem.

Vi har pratat och skrivit färdigt om stenåldern. Nu har vi börjat vårt bygge av stenåldersbyn. Idag har vi gjort saker av lera: båtar, djur, verktyg och mat. Vi kommer att bygga hus, göra människor, gravar och annat.

Igår visade jag bilder från Ekehagens forntidsby. Jag var där med min dotters klass för drygt 6 år sedan. Det var en fantastisk upplevelse. Jag hade även med mig ett spjut, en "kniv" och en skinnpåse som min dotter fick göra där.  Era barn var jätteintresserade och många blev sugna på att åka dit. Det är ju en ganska dyr grej och ingenting skolan har råd med förstås, men jag lovade att skriva här på bloggen och berätta att forntidsbyn finns och att man även kan åka dit som familj om man vill.

Vi har börjat planera för Lucia. Ni har fått, eller kommer att få, ett mail med information om Luciafirandet. Ni får också ett informationsbrev om höstvandringen i mailet.

Vi kommer att göra adventsljusstakar om ett par veckor. Till dem behöver barnen varsin ofärgad glasburk, i storlek med en syltburk (ungefär 12 cm hög). Skicka med ert barn en tom och ren glasburk utan etiketter senast onsdag 22/11.

Nästa vecka, v 46, är det barnboksveckan. Vi uppmärksammar den genom att läsa lite extra länge varje morgon. På onsdag v 47 kommer vi även att läsa för 6-åringarna. Detta kommer vi att träna inför under barnboksveckan. Att läsa för 6-åringarna är frivilligt men vi hoppas att så många som möjligt kommer att vara sugna på att göra det.

Ha en skön helg!
Ekehagens forntidsby

 En fångstgrop i forntidsbyn.





torsdag 2 november 2017

Torsdag 2/11-17

Nu är det bara ett par dagar kvar på lovet. Hoppas att alla barn har det bra - oavsett om man är helt ledig eller är på fritids.

På måndag ses vi igen och det är en alldeles vanlig vecka. Vi fortsätter arbetet med stenåldern och kommer även att bygga en stenåldersby. Barnen får gärna plocka med sig lite SMÅ stenar och SMÅ pinnar som vi kan använda att bygga med. Om någon skulle ha små skinnbitar hemma som ni inte behöver får ni gärna skicka med dem.

Förra veckan avslutade vi med filmvisning och halloween-pyssel. Vi hade många utklädda barn (och vuxna) i fredags - det var både pumpor, häxor, Dracula och andra läskiga varelser på besök. På måndag ser vi ut som vanligt igen. (Masken togs på vid fotografering;))