fredag 29 september 2017

Veckobrev vecka 39

Idag har vi släppt ut våra fjärilar. Mer information, bilder och filmer kommer under helgen.


Nästa vecka är en kortvecka, eftersom torsdag och fredag är studiedagar. Tills på onsdag har barnen därför både läsläxa och matteläxa. Jag är medveten om att barnen kanske inte hinner läsa lika många gånger som de brukar, men ett par gånger är bra om hinner läsa texten i alla fall.


Ha en skön helg!

torsdag 28 september 2017

Mer fjärilsfilm ;)

Jag lovade eleverna att lägga detta på bloggen. Tyvärr hann jag inte fixa in filmerna under eftermiddagen, men nu kommer en filmsnutt från en del av förvandlingen från puppa till fjäril. Jag slet fram telefonen för att hinna filma en del i alla fall. Har redigerat bort ljudet då det (av förklarliga skäl) blev lite stojigt när puppan "kläcktes". (Vill heller inte ha med barnens röster på bloggen.) Jag var tvungen att dra ner på kvaliteten på den nedre filmen för att kunna lägga upp den... Hoppas den är ok ändå. Barnen får se med bättre kvalitet i skolan i alla fall.






onsdag 27 september 2017

Fjärilarna har kommit!!

Nu äntligen...
Kl 7:10 imorse hade vi inte fått någon fjäril än, men när barnen kom vid 8 hade flera fjärilarna kommit ut ur sina puppor. När vi gick hem hade vi fortfarande många puppor, men även en hel del fjärilar.
Idag har vi pratat om vad fjärilarna äter - och hur de äter. Förhoppningsvis blir det utsläpp på fredag.

Innan jag lägger ut en massa bilder och en film på fjärilarna vill jag bara påminna om att ni fått mail från Agnes pappa ang fotbollscup. Anmälan senast 29/9 - läs bifogad info i mailet ifall ni är intresserade.
Matteläxa informerar Anders era barn om imorgon (torsdag), eftersom han varit sjuk ett par dagar. Han är tillbaka imorgon igen.

I måndags blev den första ormen från textilslöjden färdig! De blir så fina!!



Här bor våra puppor och fjärilar. De har sockerlösning, honungsvatten, clementin och äpple att smaska på.

 Det röda ni ser är INTE blod. Det är överskottsfärg från fjärilens vingar.






fredag 22 september 2017

Veckobrev v 38

Den här veckan har vi hunnit fotografera oss, både klassfoto och enskilda bilder. Era barn har fått hem en lapp från fotografen med instruktioner.

I tisdags hade vi föräldramöte. Det var trevligt att träffa er - kul att så många kunde komma! Det kommer minnesanteckningar på mailen idag, så antagligen ser ni dem inan ni läser det här. ;)

Våra fjärilslarver har blivit puppor allihop, och fått flytta över i fjärilshusen. Där finns både äppelskrutt och sockerlösning ifall det skulle bli några fjärilar under helgen. Vi hoppas naturligtvis  att vi får bevittna någon förvandling från puppa till fjäril, men den processen tar bara 30 sekunder så risken finns att vi missar den.


På engelskan har barnen fått klippa ut bilder ur tidningar och skapa sin fantasifamilj. Sedan har de fått presentera sin familj för sina kompisar i 4-grupper. De ord de kunde sa de på engelska, resten på svenska - och så hjälptes de åt jättebra om det var någon i gruppen som ville ha hjälp.

På svenskan idag skapade vi nya ord av ordet H A M S T E R. Först skrev de enskilt på små whiteboards, sedan jämförde de parvis och därefter tog vi det i helklass. 55 ord hittade vi tillsammans!! TILLSAMMANS KAN VI!

Ha en skön helg!

fredag 15 september 2017

Veckobrev v 37

Den här veckan har vi jobbat på hårt med NTA. I helgen kommer nog ett flertal larver att bli puppor, så i början på nästa vecka får vi flytta över dem i våra fjärilshus.

Vi sprang Vasaloppet i onsdags. Barnen hade som mål att försöka springa totalt 3 varv var under förmiddagen. De flesta sprang 3 varv och en del orkade t.o.m. 4 eller 5 varv. Vädret var med oss, förutom en liten skur som snabbt gick över. Totalt sprang barnen nästan 12 mil räknade vi ut på matten igår. Bra jobbat!

Nästa vecka är det skolfotografering. För vår klass är det på tisdag, men fotografering pågår under både måndag och tisdag. Idrottssalen är därför uppbokad, så all idrott kommer att ske utomhus - oavsett väder. Kläder efter väder med andra ord!

På tisdag är det även föräldramöte (kl 18.30-20.00), vilket ni ju fått inbjudan till för ett par veckor sedan. Hoppas att så många som möjligt kommer. Först blir det lite gemensam information för alla treor och sedan delar vi upp oss klassvis.

Ha en riktigt skön helg!


onsdag 13 september 2017

Larverna växer... och lite annan info ;)

Våra larver växer och spinner trådar för fullt. När larverna blivit puppor och de har stelnat lite ska vi flytta över dem i våra fjärilshus. De svarta små bitarna i burkarna är skinn från larverna när de ömsat skinn, de ljusa prickarna/klumparna är avföring. Trådarna syns också ganska väl i ett par av burkarna. 
Så här ser de ut för dagen:



Idag har vi haft Vasaloppet. Barnen var jätteduktiga och sprang, joggade eller gick flera varv. Varje varv var 2 km. Igår gjorde vi kopplingen till mullbärsfjärilslarven - på 3-4 dagar spinner den 3 km silkestråd, vilket alltså är 1,5 varv på Vasaloppet. Ganska fascinerande! 

Här kommer en naturbild från morgonen i Måndalen, apropå spunna trådar:



söndag 10 september 2017

Vasaloppet onsdag 13/9

På onsdag är det som sagt dags för Vasaloppet. Ni har fått hem en lapp om detta, men jag skriver en liten påminnelse här också.
Barnen får gärna ta med en liten fika den här dagen. Tänk dock på att det absolut INTE får vara någonting med nötter i.

Vi hoppas att vädrets makter är med oss så att vi får fint väder att springa i!


fredag 8 september 2017

Veckobrev v 36

Idag hade 3C hand om en tipspromenad på första rasten. Barnen hade skrivit frågorna tidigare i veckan och i morse satte vi upp dem på skolgården. På rasten servade de de övriga elever med tipskuponger och läshjälp vid frågorna för de som behövde. De var jätteduktiga!

Vi har arbetat intensivt med "Fjärilars liv" den här veckan och kommer att fortsätta med det under ett par veckor.

På måndagar har eleverna slöjd. Då går vi till Lagmansskolan. Vi har hunnit med att ha två slöjdtillfällen den här terminen och min uppfattning är att barnen tycker att det är jättekul.

På onsdag i nästa vecka är det Vasaloppet. Ni har fått hem ett informationsblad om det.
På torsdag har fritids öppet hus på eftermiddagen/kvällen - det har ni fått mail ifrån fritids om.

Jag måste berömma er för att ni har välklädda barn, nu när det börjar kännas som höst i luften! Regn och rusk tog snabbt vid efter sommarvärmen - men era barn har kläder efter väder, det är toppen!!

Ha en skön helg, så återkommer jag i början av nästa vecka med fler bilder på våra fjärilslarver...




onsdag 6 september 2017

Onsdag 6/9

Igår kunde vi äntligen påbörja vårt NTA-arbete på allvar. Då kom nämligen våra fjärilslarver, som beställs från England. I måndags fick barnen rita hur de tror att en larv ser ut och så pratade vi om vad de vet om larver och fjärilar samt vad de skulle vilja lära sig. Vårt NTA-tema heter "Fjärilars liv" och vi kommer att följa våra larver från larv till färdig fjäril.
Igår hade vi nog terminens hittills roligaste och lätt hysteriska lektion! :) Vi delade ut burkar till alla elever och fördelade larvernas mat i dem. Därefter gick vi (Anders och jag) runt och delade ut varsin larv. Vi hade väldigt rymningsbenägna larver, så alla hade fullt sjå att hålla koll så att inte larverna smet innan vi fått på locken på våra burkar. Barnen har nu döpt sina larver och vårdar dem ömt!

Det kommer att bli mycket NTA några veckor framöver. Fjärilarnas utvecklingstakt är det som styr schemat till viss del nu - vi kan ju inte be dem vänta, utan får lägga om ämnena på schemat lite så vi kan följa deras olika stadier.

Tisdag 5/9: Alla elever får varsin larv och döper den.

Onsdag 6/9: Några larver har redan börjat spinna nät.