onsdag 25 oktober 2017

Tidigt veckobrev v 43

Igår hade vi FN-samling i gymnastiksalen. Då berättade och sjöng F-klasserna för oss om FN. De var jätteduktiga! Sedan sjöng vi ett par sånger tillsammans också.

Idag har vi gjort spökslott på bilden. Vi målade kusliga bakgrunder med fullmånar med vattenfärg. Sedan klippte vi ut spökslott i svart papper. Dessa ska vi klistra fast på våra bakgrunder imorgon.

Vi kommer att skriva veckologg redan imorgon eftersom vi kommer att ha lite halloween-mys på fredag. På mellanpasset på fredag ser vi på film och på sista passet kommer vi att pyssla. Filmen ser vi tillsammans med de andra 3:orna. Vi kommer även att säga "Hej då och lycka till!" till Melker, som flyttar och byter skola efter lovet.

I måndags och tisdags fick barnen sin första eng-läxa. Den består av 5 glosor. Vi har gått igenom hur man gör när man tränar på glosor. De ska försöka att lära sig stava orden, men om det känns övermäktigt kan man nöja sig med att kunna uttala dem. Skriv i så fall i boken att ni bara har övat uttal, så jag vet.

Imorgon kommer vi att jobba med bondestenåldern. Efter lovet ska vi börja bygga vår stenåldersby. Vi ska göra hus av pinnar, redskap av pinnar, stenar och lera och ev människor av lera. Det ser barnen fram emot.

Nästa vecka är det höstlov, även kallat LÄSLOV. Det innebär att vi uppmuntrar till läsning förstås! Som en del av det skickar vi hem en "läsbingo"-lapp som barnen ska försöka fylla så gott det går.


tisdag 24 oktober 2017

lördag 21 oktober 2017

Veckobrev v 42

I tisdags hade vi vänskapsträff. Då träffade vi klass 2C. Vi arbetade i två grupper, så halva 3C gick till 2C och tvärtom. Vi gjorde en del lära-känna-övningar och samarbetsövningar och kommer att fortsätta att träffas vid ett par tillfällen under hösten. Båda grupperna fungerade jättebra och jag tror att alla var ganska nöjda efteråt.

På SO:n har vi arbetat med jägarstenåldern. Vi har läst, skrivit och ritat om tidsåldern och klistrat in det i våra forntidsböcker. Vi har även tittat på tidslinjen för hela forntiden, och insett att stenåldern är den absolut längsta perioden av forntidens olika tidsåldrar. Era barn arbetar på jättebra och böckerna kommer att bli jättefina.

Vi kommer att föra in en engelsk-läxa fr.o.m. nästa vecka. Eftersom engelskan är i halvklass på måndagar och tisdagar kommer även läxan att vara till dessa dagar. Precis som med övriga läxor kommer eleverna att ha en vecka på sig med läxan. Ibland kan läxan vara muntlig och ibland är det glosor, som de ska kunna stava.

När det gäller läsläxan flyter den på jättebra. Det jag kommer att ställa lite högre krav på framöver är skrivdelen av läxan. Jag har sagt det till barnen också förstås. De ska tänka på sin handstil, stor bokstav och punkt samt stavning när de skriver. Hjälp dem gärna genom att titta igenom deras bok och diskutera tillsammans.

På fredag ska vi ha lite halloween-mys. Vi kommer att titta på film tillsammans med de andra 3:orna. Vi kommer även att ha lite pyssel under dagen. Den som vill får gärna klä ut sig, men det är förstås helt frivilligt. Man får dock inte ha någonting i ansiktet - inte någon mask och heller ingen ansiktsmålning.

Ha en fortsatt skön helg!


fredag 13 oktober 2017

veckobrev v 41

Den här veckan har vi börjat på allvar med forntiden. Barnen är så engagerade och nyfikna - det är jättekul! Vi har sett på en film om en stenåldersflicka, Ihla, som gav en inblick i hur det var på stenåldern.
Idag har de fått läsa en kort text i smågrupper, diskutera och skriva stödord tillsammans. Alla grupper hade olika texter. Sedan delades de in i nya grupper där de fick berätta om sin text för sina kamrater. De var jätteduktiga!
Vi kommer att göra varsin bok om forntiden, där vi ritar och skriver om det vi lärt oss.

På bilden i tisdags målade vi färgcirklar. Vi pratade mycket om färger och blandningar och resultaten blev jättefina. Det är så roligt att se hur de går in för uppgiften och tänker på hur de ska göra för att blanda och få till rätt nyans, att de verkligen jobbar med uppgiften.

Vi har skrivit klart våra berättelser om en rolig utflykt - iallafall de flesta. En del har svårt att sluta skriva, vilket förstås är positivt på ett sätt. Det är härligt när fantasin flödar! Vi ska försöka få alla klara i början av nästa vecka.

På tisdag har vi trivseldag. Då kommer vi att träffa 2C på första passet och göra en del övningar tillsammans. På mellanpasset kommer skolsköterskan till vår klass och berättar lite om "Stopp, min kropp!" Hon kommer att gå runt i alla klasser.

Ha en skön helg!



onsdag 11 oktober 2017

Lite skojig info...

Här kommer två bilder på affischer, som vi kommer att sätta upp på skolan. Jag tänkte att det var bra att lägga in dem här också, så missar ni dem inte.



måndag 9 oktober 2017

Utvecklingssamtal

På fredag börjar jag med de första utvecklingssamtalen. Vi har lite frågeställningar vi vill att ni ska fundera över. Ni kommer att få hem dem i pappersform imorgon, tisdag.

Vi kommer framförallt att fokusera på några grundläggande delar av matematiken och svenskan. Har ni något annat specifikt som ni vill ta upp så är det bra om ni skriver det på pappren, som ska lämnas in innan samtalet. Då blir det lättare för mig att kunna svara på era frågor.




söndag 8 oktober 2017

Veckobrev v 40

Jag ber om ursäkt för att veckobrevet kommer lite sent denna vecka.

Förra veckan var en kort skolvecka för barnen. Vi släppte ut de två sista fjärilarna, så nu är NTA-temat för den här terminen färdigt. Tyvärr krånglade tekniken lite, så jag fick inte ut någon mer film på fjärilarna här. Några bilder lägger jag ut nu iallafall.
Vi har skrivit berättelser den här veckan. De flesta är inte riktigt klara, så vi fortsätter nästa vecka.

Nästa vecka är en vanlig vecka igen, så då är läsläxan tills på fredag precis som vanligt.

Ha det gott i det vackra höstvädret!