fredag 26 januari 2018

Vecka 4

Ännu en vecka har gått... Tiden rusar iväg! Veckan började vackert vintervit, men snön försvann snabbt tyvärr.

I tisdags gjorde vi en Kahoot - en digital frågesport där man svarar på en iPad. Barnen hade själva gjort frågor om asagudarna, som jag sedan gjorde en Kahoot av. De arbetade 2 och 2 och svarade på frågorna. Ett roligt sätt att se vad man lärt sig!

Vi har repeterat lite om Big Bang och Jordens utveckling. Vi har även pratat om vikingarnas syn på hur världen kom till. Därefter gick vi över till religions-undervisningen. Vi har pratat om att olika religioner tror att världen och människan kommit till på olika sätt. Vi poängterar tydligt att alla har rätt att tro på vad de vill och att vi har religionsfrihet i Sverige. Vi kommer att arbeta med flera religioner parallellt och jämföra dem med varandra, för att se att det visserligen finns många skillnader mellan dem - men också många likheter.

Igår träffades vi i våra faddergrupper. Vi läste "Är du feg, Alfons Åberg?" och hade bra diskussioner om att våga säga "Nej!". De var överens om att om man vågar erkänna att man är rädd så är man väldigt modig - INTE feg!

Nästa vecka är det ingen vanlig idrott - de är tyvärr inte klara med fönstren än. :(  Barnen kommer att vara inne (på Höken) och ha teori med Linus.

Några lappar om Sya-dagen saknas. Skicka med dem på måndag eller maila ett foto av lappen till mig.

Vi har haft många sjuklingar i 3C den här veckan. KRYA PÅ ER ordentligt i helgen nu så hoppas vi att vi ses på måndag!



söndag 21 januari 2018

Vecka 3

Ett sent veckobrev... Jag ber om ursäkt för det.

Imorgon och på tisdag är det pulkaåkning på idrotten. Då ska barnen ha hjälm och något att åka på med sig. Jag vet att informationen kommer sent, men förhoppningsvis har barnen berättat det. Jag mailade till er i eftermiddags och skickade dessutom ett sms till grupp A:s föräldrar. Hoppas att informationen hunnit nå alla.

I veckan som gått arbetade vi med asagudarna. Vi ska göra en frågesport som avslutning i början på veckan. Sedan går vi över på religion och människokroppen. I religionen kommer vi att jämföra de olika världsreligionerna med varandra.

I matten har vi arbetat med klockan på olika sätt. Barnen har klockan i läxa tills på onsdag. Vi pratade mycket i fredags om vikten av att träna ofta - det räcker inte att träna lite på tisdagskvällen. Läxan med klockan kommer att fortgå tills de kan den. Börja med den analoga klockan, och när den sitter kan ni gå över på digital tid.

Vi har även arbetat med programmering med hjälp av våra iPads.

På torsdag kommer vi att träffa våra fadderklasser, alltså 2C för vår del.
Efter rasten på torsdag fortsätter vi med våra mattegrupper som startade i torsdags. Vi har delat in alla 3:or i sex grupper. Under sex veckor kommer barnen att få gå runt till olika matte-stationer, med olika teman.

På morgnarna har vi haft tyst läsning c:a 15 minuter. Vi kommer att fokusera extra mycket på stavning en tid framöver. Vi börjar med lång och kort vokal nästa vecka och kommer att använda morgontiden till det. Vi kommer även försöka hinna med lite tyst läsning, men inte lika mycket som tidigare. Lite längre fram kommer de även att få stavningsläxa i stället för eng-läxa.


torsdag 11 januari 2018

Vecka 2 2018

Nu är snart första skolveckan slut. Det var jättekul att träffa alla barn igen!

Vi har bytt platser i klassrummet och satt barnen i 4-grupper. Då har man en bra möjlighet att arbeta både parvis och i lite större grupper.

Den här veckan har vi arbetat med ett kapitel i Nyckeln till skatten även om de inte har haft någon läsläxa. Det handlade en del om att beskriva känslor, hur man kan förstå av texten hur en person mår. Det handlade även om volym-mått och att läsa recept. Vi pratade om l, dl, msk, tsk och krm.

I matten har de arbetat vidare i sina böcker. Dessutom har vi gjort en uppgift som handlar om tid. Anders läste en berättelse med olika "tids-uppgifter" som de skulle svara på. (T.ex. Kalle och Lisa går till bussen för att åka till farmor. De går hemifrån kl 14.15. De kommer fram till busshållsplatsen kl 14.30. Hur lång tid tar det för Kalle och Lisa att gå till bussen?) Den här typen av uppgifter var svåra för många och något vi kommer att öva mer på. Träna gärna hemma också om ni märker att det är svårt att räkna ut hur lång tid som har gått. Om klockan är 17:00 är det ju enkelt att t.ex. fråga "Hur lång tid är det kvar tills klockan är halv 6? Utnyttja vardagssituationer så blir det inget extra jobb. ;)

I SO har vi arbetat lite med Vikingatiden. Vi kommer snart att gå över på religion och prata om världsreligionerna och jämföra dem med kristendomen. Kristendomen arbetade de med i 2:an, så det blir bara en liten repetition. Parallellt med religionen kommer vi även att arbeta med människokroppen.

Till nästa fredag har barnen läsläxa igen och på måndag och tisdag får de eng-läxa. Vi kommer att ha eng-läxa några veckor till. Därefter kommer vi att gå över på stavningsläxa i svenska, eftersom vi kommer att arbeta med stavning då. Då byter vi ut eng-läxan.

Tyvärr är inte idrottssalen färdig förrän i mitten på nästa vecka. Det är därför ingen vanlig idrott varken på måndag eller tisdag. Barnen kommer att vara ute tillsammans med Linus då.

Vi vill påminna alla föräldrar på skolan om att namna era barns ytterkläder. Det underlättar så mycket för oss ifall barnen förlägger sina kläder någonstans - och det händer, vi lovar!! Vi vill också be er att titta igenom kvarglömda kläder så det inte finns något där som tillhör er. Ytterligare en påminnelse som handlar om kläder är vårt Ta-Ge-skåp som står i entrén. Där kan man lämna urvuxna kläder, som man vill skänka. Man kan också ta kläder där, ifall man hittar något som passar. Ta & Ge! :)

Ha en skön helg!


torsdag 4 januari 2018

Välkomna tillbaka!

Nu har vi kommit några dagar in på det nya året! Hoppas att ni har haft en skön och avkopplande jul och en härlig nyårsafton!

Jag, Anders och Susanne tackar så mycket för det fina ljusfatet vi fick av barnen!


Nästa vecka startar skolan igen. På måndag är det studiedag, så då är barnen lediga från skolan. På tisdag kör vi igång som vanligt. Det är dock ingen vanlig idrott, p.g.a. renovering av fönster i gymnastiksalen. Linus kommer att vara ute med barnen så det är extra viktigt med bra kläder!

Vi har inga läxor den första veckan utan börjar med dem till vecka 3.

God fortsättning på det nya året!